Idag skänker vi en extra tanke till alla er fantastiska mammor; ni som kämpar, skrattar, gråter, skäller, älskar, torkar tårar och snor, hejar på fotboll i regn, packar matsäckar och bara finns där, för era barn – mest hela tiden, ja, listan kan bli hur lång som helst….och inte glömmer vi heller de mammor som kanske inte längre finns där hos oss. Alla ni mammor – ni är bäst!

Visste ni förresten att mors dag från början kommer från USA, och introducerades 1905 i Philadelphia av Anna Jarvis, som på årsdagen av sin egen mors bortgång ville hedra hennes minne? Den 10 maj 1908 hölls därför en gudstjänst med fokus på fjärde budet och moderskärlek. Kyrkan pryddes av Jarvis själv och till alla besökare delades vita nejlikor ut, moderns favoritblomma.

Dagen spreds i resten av USA under de närmaste åren och blev 1914 officiell helgdag. Även till Europa kom seden, först till Storbritannien och sedan till Skandinavien. I Storbritannien har det funnits en äldre, folklig motsvarighet, där midfastosöndagen betecknades som ”Mothering Sunday”. Detta inkluderade redan 1607 en tradition att bortaboende barn på den här dagen skulle få besöka föräldrahemmet (”go a-mothering”).

I Sverige firades mors dag första gången 1919 på initiativ av Cecilia Bååth-Holmberg. Året därpå gav Kommitteen för mors dag ut en skrift med råd om hur mors-dagsfirandet kunde gå till.Det var dock först många decennier senare som dagen uppmärksammades i någon större omfattning. Personer födda på tidigt nittonhundratal och deras barn firade inte dagen på samma sätt som idag.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Mors_dag

Glad morsdag önskar vi på Lilla Stork – och att ni känner er som bästa mamman – idag och alla andra dagar 🙂

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *