Tummen upp och Jajamänsan! Äntligen nytt år! I år ska allt bli toppen och ännu bättre!

Så här låter det på alla sociala medier och vänner mellan.
Själv är jag faktiskt alltid lite rädd vid årsskiftet, eller lätt orolig. Vad kommer att hända i år och hur kommer det bli, är tankarna i mitt huvud. Det kanske beror på att jag inte har samma fantastiska inre frid som ”alla andra” eller så kanske jag är mer pessimistisk eller så är det något annat, vad vet jag. Oron lägger sig och jag fungerar som vanligt efter någon vecka. Då tänker jag inte ens på att det är ett nytt år som tydligen ska uppfylla alla ens önskningar och sedan ska man leva lycklig resten av sitt liv. Faktum är att för mig innebär det egentligen ingen skillnad i livsföring jämfört med hur jag levde innan årsskiftet, eller i november eller på sommaren ett halvår tidigare. Jag försöker att göra rätt, och göra bra och ta ett steg i taget varje dag. Oavsett vilket symboliskt datum det är i kalendern.
Handen på hjärtat undrar jag om inte de flesta ändå gör så. När jag studerar mina vänner ser jag inte särskilt stor skillnad på dem nu i sin nya version än jag gjorde på glöggminglet eller på grillkvällen i somras.
Den enda skillnaden är uppståndelsen över att det snart är nytt år och löftena om förändring som sedan inte sker. Trots att man ville så mycket. Det blir inget mer än en önskan.

Alla människor drömmer om ett bättre liv, så även jag naturligtvis. Jag tror att vägen dit är att ha en plan och att varje dag tag några steg i rätt riktning. Det handlar inte om att göra en stor revolutionerande förändring och få ett snabbt resultat. Tvärt om. Min erfarenhet att snabba forcerade beslut med följande resultat inte brukar ha så lång hållbarhet.
Så nu, nytt år och jajamänsan – jag håller mig till min livsplan som jag gjort tillsammans med min man och mina barn och med min affärspartner och kör vidare, ett år till, oavsett vilket datum det står i almanackan.
Någon gång i juni kommer vi att ta en halvårsavstämning för att se hur vi ligger till och vad som ska justeras för att se hålla oss på rätt stig. Om vi inte är på rätt väg byter vi riktning eller tar upp en ny plan. Den vi gjort kanske inte stämmer överens med hur vi vill ha det nu.
Det mina vänner har skapat stor livsglädje och en inre låga hos mig! Det får bli mitt nyårstips till er:

Ta era närmaste relationer – er livspartner och kanske barnen om det är tillräckligt stora, gör varsin önskelista på allt ni vill ha, vill se, vill göra, vill bli, vill lära er och hur ni vill må. Skriv allt ni kommer på under 15 min. Skriv det även om det inte är realistiskt!
Gå igenom den tillsammans utan att slå ned på varandras drömmar. Tvärt om – ställ er frågan inför varje önskning: Hur kan vi få det/komma dit? Gör en tidsplan 1 mån, 3 mån, 1 år, 3 år osv. 10 års planer är också viktigt att ha!
Skriv allt, även om det är riktigt små saker som snabbt förverkligas. Poängen med dem är att man lätt missar små mål för att det är just små. Att bocka av dem betyder också att man får upp hoppet och ser att stora mål också kan bli verklighet.
När alla i familjen som är stora nog att involveras är med på samma bana så har ni en riktigt rolig plan att gå efter. Det är så fantastiskt kul att bocka av listan, sak efter sak som blir verklighet. Och det engagerar. Helt plötsligt hjälper man varandra att komma i mål. Viktigt är också att fira och uppmärksamma alla större saker ni bockar av, så att det känns att drömmen blev sann. Efter en tid blir det en positiv kraft som gör familjebanden ännu starkare och glädjen i livet har ökat, utan att man riktigt märkte när det inträffade. Det är receptet till ett nytt, härligt år!

P.S. Jag och mina barn har köpt rosa snygga anteckningsböcker för att göra de här listorna och planerna med drömmar och framtida mål.
Min man valde det blå. Du hittar dem här: Anteckningsblock A5 Elegant 

God Fortsättning till er allihop!
/Anna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *